ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΡΗΜΑ ‘ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΙ’.

Εξερευνώντας την Ελληνική γλώσσα που αντιστοιχεί στις ανάγκες του σεμιναρίου “Μεταδίδω στο Νερό” που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τις 26 Νοεμβρίου 2017, βρήκα αυτό το μικρό ποστάκι για το ρήμα ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΙ που ανέβηκε πρώτη φορά στο www.corfupress.com την Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013.

“Ο Τεγόπουλος – Φυτράκης το ερμηνεύει ως ‘ακούω με προσοχή, βάζω αυτί, ωτακουστώ’. Με την ερμηνεία των συναισθημάτων όμως, το ρήμα αφουγκράζομαι παίρνει συχνά μια διάσταση έως και μεταφυσική.

Το αυτοκίνητό σου, ανάμεσα από δεκάδες άλλα, παρκάρει κάτω απ’ το σπίτι. Το αφουγκράστηκα.

Φυσάς τον καπνό του τσιγάρου σου.

Κινείσαι ανυπόμονα.

Ξεροκαταπίνεις από αγωνία.

Το αφουγκράστηκα.

Είσαι αλλού.

Τα βήματα σου στο διάδρομο όλη νύχτα.

Λιώνεις από αγωνία για τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Όλα τα αφουγκράστηκα.

Στο τηλέφωνο που χτυπά θα είναι η μητέρα.

Το μηχανάκι που φτάνει είναι ο Δημήτρης.

Ο ήχος απ’ τα κλειδιά του πατέρα αναγγέλλουν ότι έρχεται.

Τα αφουγκράστηκα.

Το κλάμα του παιδιού είναι από πείσμα.

Το κλάμα του παιδιού είναι από πόνο.

Το παιδί κοντεύει να ξυπνήσει.

Το παιδί βλέπει κακό όνειρο.

Το παιδί κλαίει βουβά.

Όλα τα αφουγκράστηκα.

Η ανάσα σου είναι ανήσυχη.

Χώνεις τα δάχτυλα στα μαλλιά σου από αμηχανία.

Έχεις επιθυμία.

Φοβάσαι.

Σε αφουγκράζομαι.

Αφουγκράζομαι τη χαρά, τον πόθο, το όνειρο, τη θλίψη ακόμη και το θάνατο. Κι αυτός ακόμη, ο άγνωστος κόσμος του θανάτου, χωρίς να ψιθυρίζει, γίνεται αντιληπτός πριν φτάσει. Τον αφουγκραζόμαστε.

Δεν είναι μάγισσες και ξωτικά όσοι αφουγκράζονται, ούτε μάντεις και καφετζούδες. Είναι αυτοί που τιμούν τη ζωή με συναισθήματα. Που ταυτίζουν ήχους και μυρωδιές με αγαπημένα πρόσωπα. Που νιώθουν περισσότερο από όσο ακούν ή βλέπουν. Αυτοί που χορεύουν από την κούνια τους τον ξέφρενο χορό των συναισθημάτων, οικείων και ξένων, επειδή γεννήθηκαν με την ικανότητα να εισπράττουν τα μηνύματα, πριν απ’ τα γεγονότα. Κι αυτό είναι αναμφισβήτητα άρρηκτα δεμένο με την ευαισθησία. Οι ευαίσθητοι αφουγκράζονται και βιώνουν απ’ την αρχή ως το τέλος τα μυστικά της ζωής υποδεχόμενοι ως γενναιόδωροι οικοδεσπότες κάθε δώρο της, καλό και κακό.”

Η τελευταία παράγραφος εμπεριέχει την ουσία αυτού του μή-λεκτικού τρόπου μάθησης και επικοινωνίας στο οποίο αναφέρεται το σεμινάριο “Μεταδίδω στο Νερό” για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αφουγκράζομαι και μεταδίδω είναι οι δύο ενεργειακοί πόλοι που επιτρέπουν στην ύπαρξή μας να εκφράζεται φυσικά αλλά και ολοκληρωτικά.

Η άρνηση αυτής της πραγματικότητας δημιουργεί ‘ακρωτηριασμένους’ ανθρώπους που έχουν χάσει τον δρόμο της χαράς.